Waxijzers

 • Gratis verzenden vanaf € 49.95
 • Bestel voor 15:00 uur = dezelfde dag verzonden
 •  #1 In Snowboards
 • Al je favoriete merken onder een dak

Veelgestelde vragen

Welkom in de prachtige wereld van snowboarden! We helpen je graag bij het maken van de juiste keuze uit verschillende snowboards, boots, bindingen en andere snowboard-gerelateerde artikelen. Haal het meeste uit je volgende wintersporttrip met de snowboarduitrusting die het beste bij jou past!

Arno

Snowboard expert

Wat is een waxijzer? plus-icon

Een waxijzer is een elektrisch of handmatig gereedschap dat wordt gebruikt om wax gelijkmatig op de base van ski's of snowboards te smelten en aan te brengen tijdens het waxen.

Hoe werkt een waxijzer? plus-icon

Een waxijzer wordt verwarmd tot een specifieke temperatuur, meestal afhankelijk van het type wax en de sneeuwcondities. De gesmolten wax wordt vervolgens gelijkmatig over de base van het snowboard of de ski's verspreid

Wat is het juiste temperatuurbereik voor een waxijzer? plus-icon

Het juiste temperatuurbereik hangt af van het type wax en de sneeuwcondities. Raadpleeg de instructies op de waxverpakking of vraag advies aan een ervaren ski- of snowboardtechnicus om de juiste temperatuur voor jouw specifieke situatie te bepalen.

Hoe gebruik ik een waxijzer? plus-icon

Verwarm het waxijzer tot de juiste temperatuur en breng de gesmolten wax gelijkmatig aan op de base van het snowboard of de ski's. Werk in lange, gelijkmatige bewegingen om een uniforme laag wax te creëren

Hoe onderhoud ik een waxijzer? plus-icon

Reinig het waxijzer regelmatig met een waxreiniger om overtollige wax en vuil te verwijderen. Controleer ook de temperatuurinstellingen en zorg ervoor dat het ijzer gelijkmatig verwarmt.

Alles wat je moet weten over Waxijzers voor Snowboard- en Ski-onderhoud

Wanneer je een fanatiek snowboarder (of skiër) bent weet je natuurlijk als geen ander dan een snowboard pas eht goed glijdt wanneer deze goed gewaxt is. De beste manier van waxen is door hotwax aan te brenegn met een waxijzer. Deze waxijzers zijn ontworpen om wax te smelten en aan te brengen op de base van je snowboard of je ski's, waardoor de glijprestaties aanzienlijk verbetert worden. Daarnaast verleng je de levensduur van het materiaal. Hieronder zullen we dieper ingaan op alles wat je moet weten over waxijzers, inclusief verschillende soorten en hun toepassingen.

waxijzer

Waarom waxen met een Waxijzers en niet met een strijkbout?

Speciale waxijzer geven conitnu dezelfde warmte af. De standaard wax ijzer wijken maximaal 5 graden af. Een strijkbout waarmee je bijvoorbeeld je spijkerbroeken of overhemden strijk krijgen een klap stroom wat resulteert in een piek waarna de temperatuur weer daalt. Daarnaast dien je verschillende soorten wax onder verschillende temperaturen aan te brenegn om verbranding van de wax te voorkomen. Wax voor koude omstandigheden dien je onder een hogere temperatuur aan te brengen dan bv wax voor warme omstandigheden.

Verschillende soorten waxijzer

In principe zijn er twee verschillende types waxijzer waarmee je wax aan kan brengen op je base van je snowboard:

 1. Digitale Waxijzers: Digitale waxijzers zijn voorzien van geavanceerde technologie waarmee je de temperatuur nauwkeurig kunt regelen voor het smelten van de wax. Deze waxijzers zijn ideaal voor gebruikers die maximale controle en precisie willen over het waxproces. Digitale displays maken het gemakkelijk om de temperatuur in te stellen en aan te passen aan de specifieke wax die wordt gebruikt. Deze waxijzer wijken minimaal af waardoor je aan de slag kan gaan met specialistische waxsoorten. 
 2. Analoge Waxijzers: Analoge waxijzers zijn meer traditionele waxijzers met een eenvoudiger ontwerp en bediening. Ze zijn gemakkelijk te gebruiken en bieden betrouwbare prestaties voor het aanbrengen van wax op snowboards en ski's. Hoewel ze niet beschikken over geavanceerde digitale functies, zijn ze nog steeds effectief voor het basis waxen en onderhoud.

Hoe gebruik je een waxijzer?

Het gebruik van een waxijzer vereist enige kennis en techniek om ervoor te zorgen dat je de base van je snowboard of ski's niet beschadigt. Hieronder zijn de algemene stappen die je moet volgen om een goed resultaat te krijgen:

 1. Goede voorbereiding: Zorg ervoor dat je snowboard of ski's schoon en droog zijn voordat je begint met waxen. Reinig de base grondig om vuil en overtollige waxresten te verwijderen.
 2. Smelt de Wax: Stel het waxijzer in op de juiste temperatuur voor de gebruikte wax. Laat het ijzer opwarmen en smelt vervolgens de wax gelijkmatig over de base van het snowboard of de ski's. De meest gemaakt fout is te veel wax gebruiken. Wax dient in de poriën van het belag te gaan. Alles wat op je base blijt liggen die je er weer af te schrapen met een wax schraper
 3. Verspreid de Wax: Beweeg het waxijzer gelijkmatig over de base van het snowboard om de wax te verspreiden en ervoor te zorgen dat deze gelijkmatig wordt aangebracht. Laat het waxijzer niet stil staan op een plek om verbranding van je base te voorkomen.
 4. Laat de wax afkoelen: Laat de wax afkoelen en uitharden voordat je begint met schrapen. Dit zorgt ervoor dat de wax goed hecht aan de base en gemakkelijker te verwijderen is.
 5. Schraap de Overtollige Wax: Gebruik een wax schraper om overtollige wax van de base te verwijderen, waarbij je gelijkmatige druk uitoefent om een glad oppervlak te creëren.

Handige tips voor gebruik waxijzer

 • Kies de juiste temperatuur: Pas de temperatuur van het waxijzer aan op basis van de gebruikte wax en de omstandigheden op de piste. De benodigde temperatuur staat aangegeven op de verpakking van de wax.
 • Beweeg constant: Beweeg het waxijzer constant over de base van het snowboard of de ski's om gelijkmatige resultaten te garanderen en verbranding te voorkomen.
 • Oefen met lichte druk: Begin met lichte druk tijdens het waxen om overmatige waxophoping te voorkomen en de base niet te beschadigen.
 • Reinig het waxijzer: Veeg na gebruik overtollige wax van het waxijzer af en reinig het met een zachte doek om te voorkomen dat waxresten zich ophopen en de prestaties beïnvloeden.

Waxijzer online bestellen

Heb je besloten om zelf aan de slag te gaan met het onderhouden van je snowboard? Dan ben je bij Sideways aan het juiste adres! In onze collectie vind je alle benodigdheden om je snowboard te waxen en slijpen. Daarnaast hebben we ook complete sets, waxsets en slijpsets op voorraad. Betsel veilig en snel jouw waxijzer online zodat je snel aan de slag kan!

waxijzers