Holmenkol

Holmenkol ski- en snowboard wax en slijpset

Denk je aan het waxen van je ski's of snowboard? Dan denk je gelijk aan Holmenkol. Dit merk maakt sinds 1922 wax en is hiermee het oudste merk dat skiwax maakt. Daarnaast staat het merk voor topprestaties op het gebied van textielverzorging.

De beste prestaties behaal je wanneer je zelf aan de slag gaat met het onderhouden en tunen van je ski of snowboard. Het is niet heel moeilijk maar het is wel belangrijk om de juiste volgorde aan te houden. Daarnaast is uiteraard het gebruik van de juiste materialen belangrijk. Je begint altijd als eerste met het slijpen van de staalkanten. Wanneer de staalkanten helemaal scherp zijn kan je pas beginnen met waxen. Lijkt het je leuk om zelf aan de slag te gaan? Wij helpen je graag op weg. We geven regelmatig wax- en slijp workshops. Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden. Wij hebben alvast een aantal complete sets van Holmenkol voor je samengesteld zodat je direct de juiste benodigdheden hebt.

Holmenkol slijpset

Zelf je ski of snowboard waxen of slijpen? Dan is een snowboard slijpset van Holmenkol onmisbaar. Een goed geslepen staalkant zorgt voor meer grip, beter glijvermogen en maakt dat de staalkant langer scherp blijven. Naast allerlei vijlen zoals, diamant, steen en ijzeren vijlen, biedt Holmenkol ook een complete slijpset aan. Deze slijpset bevat de volgende artikelen:

 • Diamantvijl medium
 • Profi edger
 • Edge Trick
 • Schleifgummi

holmenkol wax

Zelf je ski of snowboard slijpen met Holmenkol vijlen?

Nooit meer met een botte staalkant de sneeuw in! Belangrijk is dat je altijd werkt van grof naar fijn. Tijdens de wintersport kun je gemakkelijk de staalkant bijwerken voor maximale grip in de harde sneeuw. Overtuigd om zelf te gaan slijpen? Bekijk hier de gehele collectie slijpartikelen. Vind je het nog spannend en wil je eerst eens zien hoe het precies moet? Geen probleem. Kom langs in onze showroom in Nijverdal. Wij helpen je graag! Zo kunnen we bijvoorbeeld samen je ski of snowboard slijpen. We leren je dan stap voor stap de juiste volgorde. Daarnaast geven we je tip hoe je meer grip kan creëren door te staalkant in een bepaalde hoek te slijpen.

Holmenkol wax set

Nadat je snowboard of ski geslepen is kun je het belag of base gaan waxen. Dat kan op verschillende manieren maar de beste manier is met hotwax. De wax breng je aan met een strijkijzer. Zorg eerst dat je board goed schoon is. Dit kan met Holmenkol WaxAb spray of met een hotwax voor warme omstandigheden. Om het je makkelijk te maken heeft Holmenkol een Wax set samengesteld met alle benodigdheden om je ski of snowboard goed te waxen. Deze set bestaat uit de volgende artikelen:

 • Smartwaxer
 • Syntetic borstel
 • Paardenhaar borstel
 • Koperborstel
 • Wax ab 200ml
 • Bindingstopper
 • FX strips zwart 5 stuks
 • krabber 3mm
 • Worldcup mix Cold red-blue 2x35gr.
 • Worldcup mix Hot yellow-red 2x35gr.
 • waxkoffer

holmenkol

Zelf aan de slag om je ski of snowboard te waxen?

Het zelf waxen van je ski of snowboard raden wij je zeker aan! Je kunt zelf bepalen welke wax je gebruikt. In de meeste winkels waxen ze je ski of snowboard met allround wax. Op zich is daar niks mis mee maar, als je bijvoorbeeld laat in het seizoen op wintersport gaat is het raadzaam om wax te gebruiken voor warme omstandigheden. Daarnaast kun je met een strijkijzer de gesmolten wax dieper in het belag krijgen waardoor je meerdere lagen aan kunt brengen. De beste allround wax is Holmenkol Betamix. Wil je graag beginnen met snowboard waxen? En vraag je jezelf af hoe je het board moet waxen? Wij helpen je graag op weg. We geven geregeld waxclinics in onze snowboardshop. Ook bieden we je de mogelijk om samen je snowboard te waxen. We leggen dat stap voor stap uit wat er bij komt kijken

 

Holmenkol slijpset

Holmenkol Liquid wax

Holmenkol heeft iets nieuws ontwikkeld dat het waxen tijdens je vakantie een stuk makkelijker maakt. De meeste vloeibaren waxen zijn prima voor een dagje. Het merk heeft nu een liquid variant op de markt gebracht van de populaire Alpha, beta en Ultra mix. Deze liquid wax breng je makkelijk aan met een doek. In tegenstelling tot de meeste vloeibare wax soorten trekt deze wel diep door in je base. Na het skiën of snowboarden even aanbrengen, zodat het terwijl je slaapt goed kan intrekken. Even uitborstelen en je snowboard of ski is weer helemaal klaar voor een geweldige dag.

Holmenkol Betamix all temperture wax

De meeste verkochte Holmenkol wax is de Betamix. Dit is een wax geschikt voor alle temperaturen die tevens dient als goede basis. In principe zou je bij een nieuw snowboard of ski meerdere lagen betamix wax aan kunnen brengen. Vanaf de fabriek worden de boards en ski's minimaal voorzien van wax. Dus voordat je voor de eerste keer de sneeuw in gaat met je nieuwe aanwinst dien je eerst goed te waxen. Nadat het belag goed in de wax zit kan je eventueel een finish aanbrengen. Om extra te hard te glijden kan je een fluor laag aanbrengen met Holmenkol Racing Base LF21 wax.

Volgorde voor ski- of snowboard waxen met Holmenkol

Zelf je ski of snowboard waxen en slijpen is natuurlijk hartstikke leuk. Het verhoogd je wintersport voorpret. Maar wat is nou juiste volgorde? Heel simpel. Je begint altijd eerst met het slijpen van je snowboard of ski.

Volgorde ski en snowboard slijpen met Holmenkol

 1. Zet je ski of snowboard goed vast met de juiste klemmen zoals een Holmenkol Freeride Fix
 2. Controleren of er bramen aan de staalkant zitten. Die doe je door natuurlijk goed te kijken maar ook door goed te voelen. Voel je oneffenheden? Dan ga je met de Oxyd mini langs de staalkant. Zet de roze steen in een vijlhouder en laat de steen langs de staalkant glijden. Je hoort en voelt wanneer de oneffenheden weg zijn.
 3. Heeft de staalkant al een juiste hoek? Bijvoorbeeld 88° of 89°? Dan is het zaak om deze nu scherp te krijgen. Heb je een nieuwe ski of snowboard gekocht? Dan is de hoek altijd 90°. Je dient er dan een nieuwe hoek in te slijpen.
 4. Heeft de staalkant tijdens de wintersport flink er van langs gekregen dan begin je met een grovere vijl. Bijvoorbeeld een Holmenkol Racing File L Maxi. Het mag voor zich spreken dat je met een grovere vijl meer staalkant weghaalt dan een fijne vijl.
 5. Nadat de staalkant weer gelijk is en de oneffenheden verdwenen zijn dien je hetzelfde weer te doen maar dan met een fijnere vijl zoals de Holmenkol Racing File M Maxi
 6. Na het slijpen met vijlen blijven er slijpbramen achter op de staalkant. De staalkant lijkt scherp en ja, als je er met je nagel langs gaat schraapt de staalkant een laagje nagel af. Het nog scherper krijgen doen je met Diamant vijlen. Net als met de grote vijlen dien je altijd van grof naar fijn toe te passen. Een Medium diamant vijl voldoet op zich prima.
 7. Vergeet na het slijpen niet de contactpunten af te botten met een Holmenkol Schleifgummi. Doe je dit niet dan zal je merken dat je ski of snowboard gaat happen bij het insturen van een bocht.

Volgorde snowboard waxen met Holmenkol

 1. Voordat je begint met het waxen dient de base schoon te zijn. Het schoonmaken kan je doen met Holmenkol Waxab. Je haalt hiermee vuil weg wat je anders in je base zou duwen met wax.
 2. Je controleert of er beschadigingen in je base zitten. Deze kunnen ontstaan wanneer je bv een steen raakt. Deze gaten of scheuren kan je opvullen met Repair Strips
 3. Voordat je wax aan gaat brengen borstel je eerst de base met een koper borstel. Je opent hierdoor de structuur van de base zodat deze beter wax opneemt. Dit doe je iedere keer voor het waxen.
 4. Om de oude wax uit je base te halen breng je eerst een laag zachte wax aan. denk hierbij aan Holmenkol Alpha Mix. Deze gele wax presteert het beste in het najaar wanneer de temperaturen hoger zijn. Daarnaast kan je deze wax uitstekend gebruiken of je base nog dieper schoon te maken. Breng de wax aan met een waxijzer en verdeel het over je base. Schraap de wax na 5 minuten waxen gelijk van de onderkant van je board of ski. De wax is nog klein beetje zacht waardoor deze het vuil uit de poriën van je base trekt.
 5. Nu kan je de basis laag aanbrengen met de Beta Mix. Maar voordat je deze laag aanbrengt dien je eerst weer te borstelen met de kopen borstel. Breng de wax aan en verdeel het over het belag. Laat de wax minimaal een half uur goed drogen. Liever nog iets langer.
 6. Wanneer de wax goed uitgehard is dien je de overtollige wax van je board te krabben. Die doe je met een Holmenkol Plexiklinge of te wel een scraper. Met je duimen duw je de scraper van je af in de lengte richting. krab net zo lang door tot alle wax van je belag is.
 7. Ben je klaar met het aanbrengen van meerdere lagen wax? Borstel dan je base met een paardenhaar borstel. Deze borstel is zachter dan de koperborstel. Door te borstelen met de paardenhaard borstel komt de structuur weer tevoorschijn.

Holmenkol online kopen bij Snowboards.nl

Overtuigd om zelf aan de slag te gaan met Holmenkol? Kijk dan snel verder naar onze gehele collectie wax artikelen. Wil je liever meer informatie? Of wil je een keer zien hoe wij dat doen? Dat kan! Kom langs in onze showroom in Nijverdal en we helpen u graag.